30 Οκτωβρίου 2016

Αλλαγή ph μέσα στο ενυδρείο

Αλλαγή ph μέσα στο ενυδρείο


Το πρόβλημα αυτό το είχα αντιμετωπίσει πριν πολύ καιρό και ευτυχώς ήταν κάτι παροδικό και δεν παρουσιάστηκε ξανά..
Την περίοδο εκείνη λειτουργούσαν στο σπίτι μου 2 ενυδρεία,το juwel rio 125 και το juwel korall 54 λίτρων.
Το συμβάν αλλαγής του ph παρουσιάστηκε μόνο στο rio 125 και είχε ως εξής:
Ήταν τέλη Αυγούστου κι ενώ νόμιζα πως όλα κυλούσαν ομαλά ξαφνικά μου πέθαναν 2 ψάρια,έκανα μετρήσεις με υγρά τεστ api κι ενώ το ph του νερού του δικτύου ήταν 7.2 μέσα στο ενυδρείο μέτρησα 8.6...

Δεν μπορούσα με τίποτα να καταλάβω που οφειλόταν αυτή η μεταβολή,μιας και μέσα στο ενυδρείο δεν είχε αλλάξει κάτι ,υπήρχαν μόνο πέτρες λάβας (που δεν ανεβάζουν σκληρότητες),ενα ξύλο και αρκετά αληθινά φυτά..έκανα μια μεγάλη αλλαγή νερού και μετά απο μια μέρα ξαναμέτρησα..το ph είχε παέι στο 8.
Η πρώτη μου σκέψη ήταν μήπως είχε χαλάσει το τεστ αλλά ήταν κάτι το οποίο τελικά δεν συνέβαινε μιας και στο νερό δικτύου καθώς και στο μικρότερο ενυδρείο οι τιμές ήταν φυσιολογικές.

Το πρόβλημα συνεχίστηκε για αρκετές μέρες ...εγώ να κάνω αλλαγές ...να βάζω τύρφη στο φίλτρο αλλά οι τιμές στο ενυδρείο να μην λένε να σταθεροποιηθούν με τίποτα..μετρούσα απο 6.8 έως 8..

Μέτα απο ένα μήνα κι αφού έκανα πολύ συχνά αλλαγές νερού μέτρησα επιτέλους φυσιολογικές τιμές στο νερό...
Το πρόβλημα μάλλον προκλήθηκε απ το γεγονός ότι ήταν καλοκαίρι και κακώς δεν έκανα κανονικές αλλαγές νερού αλλά αναπλήρωνα το νερό που εξατμιζόταν ...αυτό προκάλεσε κατα πάσα ποθανότητα αύξηση στις σκληρότητες και στο ph του νερού του ενυδρείου..
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξα,στο μικρότερο ενυδρείο δεν παρούσιαστηκε πρόβλημα γιατι βρισκόταν σε πολύ πιο δροσερό δωμάτιο,η εξάτμιση του νερού ήταν μηδαμινή και γίνονταν κανονικές αλλαγές..

Γι αυτό λοιπόν τους καλοκαιρινούς μήνες όχι απλά αναπλήρωση απο νερό δικτύου αλλά κανονική αλλαγή νερού..ίσως αν είχα αντίστροφη όσμωση να μην είχα τέτοιο θέμα...

**πάντως με τις χρωματικές αποδόσεις στους χρωματισμούς της api με πόνεσαν κυριολεκτικά τα μάτια μου..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...