06 Ιανουαρίου 2016

Kribensis-Pelvicachromis Pulcher


Kribensis-Pelvicachromis Pulcher


Ένα απο τα πιο συνηθισμένα και ''εύκολα'' ψάρια στην οικογένεια των κιχλίδων.
Πάρα πολλοί χομπίστες τα έχουν φιλοξενήσει όχι μόνο για το όμορφο χρώμα τους αλλά και για την εύκολη αναπαραγωγική διαδικασία.Όταν τα φιλοξένησα μου έκανε μεγάλη εντύπωση η διαδικασία τόσο της αναπαραγωγής όσο και της προστασίας των μικρών απο τους γονείς.
Η επαφή μου τα συγκεκριμένα ψαράκια έγινε στην αρχή της ενασχόλησης μου το χόμπυ και ώς συνηθως ήρθαν στα χέρια μου απο λάθος ενημέρωση που είχα απο το κατάστημα.
(Δεν είχα ξεκινήσει τότε να ενημερώνομαι και να ψάχνω..)

Είχα πάει λοιπόν στο κατάστημα και είχα πει στον πωλητή ότι έχω ένα ενυδρείο 20 λίτρων και αν έχει κάποιο ψαράκι να μου προτείνει..
Αμέσως μου είπε για τα κριμπένσις..Μου άρεσε η ιδέα και έτσι δεν το πολυ σκέφτηκα..Πήρα ένα ζευγάρι (ο διαχωρισμός του φύλου είναι πολύ εύκολος) και πήγα όλο χαρά σπίτι να τα βάλω στο νέο τους σπιτικό..Έκει άρχισε και το δράμα...
Τα ψάρια ήταν πολύ στρεσσαρισμένα,άχρωμα και επιθετικά..Το αρσενικό κυνηγούσε συνέχεια το θηλυκό και λόγο έλλειψης χώρου αυτό δεν είχε πουθενά να κρυφτεί και να ξεφύγει..

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες πόσο άχρωμα ήταν στο 20 λιτρο ενυδρείο..





Για καλή τους τύχη,εκείνη την περίοδο στο άλλο ενυδρείο (60 λίτρα) είχα 3 χρυσόψαρα και ήθελα να τους προσφέρω μεγαλύτερο χώρο,έτσι επίσπευσα την αγορά νέου ενυδρείου και τα κριμπένσις μπήκαν στο ενυδρείο των 60 λίτρων..

Με το που άλλαξαν χώρο άλλαξε αμέσως και η συμπεριφορά τους..Τα ψάρια άρχισαν να χρωματίζονται και μέσα σε λίγες μέρες είχαν γίνει και ζευγάρι..
Η πρώτη γέννα δεν άργησε να γίνει..
Θυμάμαι τους είχα βάλει μια διακοσμητική καρύδα και όταν ετοιμάστηκαν να γεννήσουν έβαλαν μπόλικο χαλικάκι στην είσοδό της..
Μετά το θηλυκό ήταν σχεδόν συνέχεια μέσα στην καρύδα και μόνο όταν ήταν η ώρα του φαγητού πήγαινε το αρσενικό να φυλάξει την φωλιά και το θηλυκό έβγαινε για φαγητό..






Μετά απο λίγες μέρες βγήκαν οι γονείς με τα πιτσιρίκια και έκαναν βόλτες σ'όλο το ενυδρείο..Η προστασία των γονέων μου έκανε μεγάλη εντύπωση κι ακόμα το γεγονός πως αν έχετε σταθερή ώρα που ανοίγουν και κλείνουν τα φώτα θα παρατηρήσετε πως λίγο πριν σβήσουν οι γονείς μαζεύουν τα μικρά και πάνε στην φωλιά τους..

Σας είπα και νωρίτερα πως τα συγκεκριμένα ψάρια έχουν απίστευτη συμπεριφορά..
Στα αρνητικά της φιλοξενείας τους θα έβαζα μόνο τα 2 παρακάτω..
1)Είναι ψάρια που κολυμπούν κυρίως στο κάτω μέρος του ενυδρείου,με αποτέλεσμα να σας φαίνεται χωρίς κίνηση
ΑΛΛΑ
2)Όταν το ζευγάρι τα βρει,οι γέννες είναι πολύ συχνές με αποτέλεσμα σε σχετικά σύντομα χρονικό διάστημα να χρειαστεί ή να τα βάλετε σε μεγαλύτερο ενυδρείο ή να αρχίσετε να δίνετε..
Λύνεται μεν το θέμα του ότι δεν έχετε πολύ κίνηση στο ενυδρείο σας αλλά είναι πιθανό να έχετε κυνηγητά και υπερπληθυσμό..
Οι γονείς μόλις πάνε για επόμενη γέννα σταματάνε να προσέχουν τους γόνους της προηγούμενης..

Δείτε και 2 φωτογραφίες απο ένα μικρό...


Ο σεξουαλικός διαχωρισμός των ψαριών (όταν έχουν ενηλικιωθεί είναι πολύ εύκολος..
Το αρσενικό είναι λίγο μεγαλύτερο απ το θηλυκό,όχι τόσο στρογγυλεμένο,η κοιλιά του δεν έχει τόσο έντονο μωβ χρώμα και τα πτερύγια και η ουρά του είναι πιο μυτερά..

Αν θελήσετε να τα φιλοξενήσετε,προτιμήστε ενυδρείο απο 70 λίτρα και πάνω 
(με βάση άνω των 60cm)
Σκούρο πυθμένα και κατα προτίμηση μικρόκοκκο χαλικάκι ή αμμο.
Αρκετά αληθινά φυτά και όσο γίνεται κρυψώνες (πχ απο πέτρες,ξύλα ή ακόμα και καρύδα) έτσι ώστε να φτιάξουν τη φωλιά τους.

Όταν τα φιλοξενούσα,πρόσεχα η θερμοκρασία να μην κατέβει κάτω απο τους 23 βαθμούς και να μην ξεπεράσει τους 28 
Ενώ όσων αφορά το ph άνετα φιλοξενούνται σε κλίμακες απο 5 έως 7.5..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...